La Llei General de Seguretat Social regula un complement de maternitat per a les dones en les pensions de jubilació, incapacitat permanent i viduïtat, en cas que hagin tingut fills biològics o adoptats, per la seva aportació demogràfica a la Seguretat Social.
Aquest complement es troba regulat a l’article 60, i consisteix en les següents quanties:
- En el cas de dos fills: 5%
- En el cas de tres fills: 10%
- En el cas de quatre o més fills: 15%
Per tal de determinar el dret al complement, així com la seva quantia, només es computaran els fills nascuts o adoptats amb anterioritat al fet causant de la pensió corresponent. El percentatge esmentat s’aplica sobre l’import de la pensió inicialment reconeguda.
Aquesta norma va entrar en vigor al gener de l’any 2016, per la qual cosa, i des d’aquesta data, totes aquelles dones que han causat dret a la pensió de jubilació, incapacitat permanent i/o viudetat, són complementades amb aquests percentatges si concorren els requisits esmentats.
I què passa amb aquest complement en el cas dels homes? Doncs la resposta és que la Llei General de Seguretat Social no l’ha previst, ja que l’article 60 només el regula per a les dones. Estem doncs davant d’una situació de discriminació? La resposta ha de ser afirmativa. La Directiva Europea 79/7/CEE de 19 de desembre de 1978 estableix el principi d’igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de Seguretat Social, en concret a l’article 4.1; i l’article 14 de la Constitució Espanyola consagra el principi d’igualtat davant la Llei sense que pugui prevaler discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, o qualsevol altra circumstància personal o social.
Amb la situació que s’acaba d’exposar, pot un home sol·licitar el complement de paternitat? Doncs la resposta ha de ser que sí, però hem de ser conscients que l’Institut Nacional de la Seguretat Social denega sistemàticament el complement en cas de ser home. L’única solució, un cop denegada la sol·licitud per la Seguretat Social, és l’auxili judicial, per la qual cosa s’haurà d’interposar una demanda judicial, per tal que sigui un Jutge qui decideixi si efectivament es té dret a aquest complement. En aquest sentit, disposem d’algunes sentències que interpreten de forma favorable aquest article i estimen la petició de complement de paternitat, atès que es va dictar una sentència per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que entén que l’article 60 de la Llei General de Seguretat Social vulnera la normativa europea. Seguint el criteri del tribunal europeu, ja trobem sentències dictades per el Tribunal Superior de Justícia d’alguna comunitat autònoma que resolen la controvèrsia de forma favorable al pensionista.
En conclusió, entenem que els homes també han de ser beneficiaris de l’esmentat complement, en cas que concorrin els requisits per a percebre’l, però hauran de recórrer necessàriament a la via judicial.
BAC ADVOCATS