La impugnació d’una alta mèdica es un procediment administratiu i judicial que depèn de múltiples factors.
Hem de distingir entre les altes mèdiques atorgades abans o després del compliment dels 365 dies d’incapacitat temporal i les altes mèdiques derivades de contingències comunes o contingències professionals.
Aquestes diferències impliquen diferents procediments a l’hora de formular el recurs, per la qual cosa avui ens centrarem en la impugnació d’altes mèdiques de durada inferior a 365 dies i derivades de contingències professionals.
Les contingències professionals són aquelles que deriven d’un accident de treball o d’una malaltia professional. En aquest cas l’òrgan que emet l’alta és la Mutua col·laboradora de la Seguretat Social. Tanmateix abans de poder interposar una demanda judicial, s’ha d’haver esgotat la via administrativa mitjançant la realització de l’anomenat procediment de revisió. El termini per a realitzar aquesta revisió es de 10 dies des de la notificació de l’alta mèdica. Aquesta revisió s’ha de sol·licitar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social, a través del formulari corresponent de revisió. L’inici d’aquest procediment suspèn els efectes de l’alta mèdica i es continua percebent el subsidi d’incapacitat temporal, sense perjudici que si després l’alta mèdica es considera correcta, el treballador haurà de retornar l’import de la prestació indegudament percebuda. El treballador ha de comunicar a l’empresa que ha sol·licitat l’inici del procediment de revisió, i tot i que disposa de 10 dies per a l’inici, haurà d’anar a treballar fins que no l’hagi sol·licitat i ho pugui acreditar documentalment.
L’administració haurà de dictar una resolució (en el termini de 7 dies- termini que incompleix sovint) mitjançant la qual determinarà si el treballador ha de continuar en situació d’incapacitat temporal, o si efectivament és correcte l’alta mèdica. Un cop resolt el procediment administratiu corresponent només queda l’auxili judicial, que en aquest cas el termini per a la interposició de la demanda judicial és de 20 dies hàbils des de la resolució de la denegació del procés administratiu, o si no existeix resolució, des de la data d’efectes del silenci administratiu.
La regulació legal del procediment es troba en diferents cossos legals, per la qual cosa haurem de consultar; l’article 170 del Reial Decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre mitjançant el qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de Seguretat Social, l’article 4 del Reial Decret 1430/2009, d’11 de setembre mitjançant el qual es desenvolupa reglamentàriament la Llei 40/2007, de 4 de desembre en matèria de mesures de Seguretat Social, en relació amb la prestació d’incapacitat permanent, i l’article 71 de la Llei 36/2011, de 10 d’octubre, Reguladora de la Jurisdicció Social.
És un procediment complex, en quan a terminis i casuística, per la qual cosa i davant qualsevol qüestió, seria procedent consultar amb un professional.